úterý 21. července 2009

Flashmob: Muzeum v parku

Kde:
Björnsonův park, na rozhraní ulic Veveří a Zahradníkovy, součást tzv. Akademického náměstí

Kdy:
středa 12.srpna, 18:00 - 19:30

Jak:
Přijď vystavit předmět, ke kterému tě něco váže, a na papír A4 k němu napiš velkým písmem, proč ho vystavuješ. Jako u popisky v muzeu.
(I obyčejná věc může mít pohnutou historii. Třeba baterka, která ti zachránila život v noci na D1?)

Nebo ze sebe udělej sochu a vystav sám sebe: Oblékni se za cokoliv, dej před sebe klobouk a nehybně stůj. Když Ti někdo hodí desetník nebo knoflík, udělej pohyb.


Zobrazit místo Muzeum v parku, středa 12.8. 2009 od 18:00 na větší mapě


Nekaž flashmob tím, že bys něco prodával, něco třaskavého odpaloval, někoho k něčemu přesvědčoval, dělal obscénního blbečka a vůbec se choval jinak, než v muzeu.


Björnsonův sad
(link na další informace zde nebo zde)

Björnsonův sad je součástí území na rozhraní ulic Veveří a Zahradníkovy, zvaného Akademické náměstí. Dodnes má v sobě jakousi podivnost a zmatečnost danou jeho polohou na rozhraní městských částí Brno-střed, Žabovřesky a Královo Pole.


Toto území bylo dlouhodobě drženo jako rezerva pro veřejné budovy města a je výrazně poznamenáno stavbou budov dvou protichůdných urbanistických koncepcí: ze soutěže na Akademické náměstí (1925) byla realizována pouze právnická fakulta; z další soutěže (1965) vzešel komplex administrativních objektů dodnes nazývaný Chepos. Jako solitér pak byla v 90. letech do území umístěna Moravská zemská knihovna.


Tato lokalita nebyla nikdy krajinářsky ani zahradnicky projektována, ale přesto si za dobu své existence dokázala vytvořit svého genia loci. Její volné trávníkové plochy s ovocnými stromy a lípami tvoří příjemné prostředí pro pobyt návštěvníků. Lidé park hojně využívají, přestože je vybaven jen několika lavičkami a prolézačkami, cesty jsou pouze vyšlapané a chybí veřejné osvětlení. Dnes je sad chráněnou plochou městské zeleně a je uveden na seznamu ploch nejvýznamnější zeleně v Brně, který tvoří přílohu obecně závazné vyhlášky města Brna č. 15/2007, o ochraně zeleně v městě Brně.

Žádné komentáře: