pondělí 13. července 2009

Mrakodrapy na Lesné? Přijďte v Út 14.7 v 18:00 do klubovny MČ Brno-Sever

Vyrostou v Brně-Lesné další mrakodrapy? Řeč je o zamýšlené výstavbě tří 8-17ti patrových věžáků na místě nákupního střediska OBZOR!

Pro ty, kdož nejsou k dění na Lesné lhostejní, pořádá Radnice Brno-Sever v úterý 14.7. od 18 hod v klubovně MČ Brno Sever - Okružní ulice 21 - setkání občanů s investorem, firmou IMOS.

Doufám, že lidí bydlících na Lesné přijde co nejvíce, přece jen jde o zásadní zásah do urbanistické koncepce sídliště s dopadem nejen na obyvatele v okolních ulicích.

Lesná je stále můj druhý domov, a tak i mne zajímají odpovědi na mnohé otázky, například:

Je stavební pozemek vůbec vhodný na zakládání výškových budov?
Mnoho objektů na Lesné má problémy se statikou, lidově řečeno "ujíždí" kvůli jílové základové půdě, a musí být staženo ocelovými tyčemi. Jak se projeví přitížení od věžáků na statice okolních budov?


Zvládne Lesná výstavbu a provoz těchto domů?
Dívejme se třicet let dopředu: Mám na mysli relativně malý stavební pozemek, už dnes přeplněná parkovací místa, nápor na stávající inženýrské sítě a plíživé zahušťování zástavby. Má někdo k dispozici graf ukazující nárůst počtu bytových jednotek na Lesné?


Jak se změní tvář Lesné?
Chystá se odvážná architektura a nová dominanta sídliště nebo sterilní vysoké krabice, které momentálně stojí na Majdalenkách? Původní víceméně horizontální koncepce Vikrora Rudiše počítala s výškovými budovami jen na terénních vyvýšeninách a s volným prostorem mezi domy, který Lesnou dělá tak atraktivní. To pozemek Obzoru není ani náhodou


V rámci přípravky ještě přidávám odkazy na Brněnský deník, o.s. Majdalenky, IMOS. Bohužel, články a e-maily, které mám v ruce, zatím navozují dojem klasického scénáře "Tajemné spiknutí radnice a protestující občané s peticemi v rukou", tak doufám, že skutečnost je pozitivnější.


A škoda, přeškoda, že radnice zvolila prázdninový termín, kdy je většina trvale i přechodně bydlících na dovolené.

Žádné komentáře: