úterý 15. ledna 2008

Hamburgery a outlet shopping

Cítím povinnost na vlastní kůži otestovat i taková semeniště amerikanizace jako hamburgery a outlet shopping.

Moje dosavadní zkušenosti s hamburgery od McDonalda je záporná. Prostě mi tam nechutná a v "tak trochu jiné restauraci" se opravdu cítím jako v tak trochu jiné restauraci. Domorodci mě ale poslali do Red Robin a ono to bylo dobré... Obrovská porce sice, klasika, abych náhodou nezhubnul, ale bylo to šťavnaté, plné koření, sýra a vůně otevřeného ohně. Tak jsem si spravil o hamburgerech mínění a do McDonalda už nepůjdu tuplem, když to tam neumí. Mám-li tloustnout, tak u Červeného drozda.

Americká restaurace skrývá jisté zvyklosti odlišné od naší zavedené, leckde ještě rozvinutě socialistické pohostinnosti.

Wait here to be seated = prostory jsou všude rozlehlé a tak je slušnost vyčkat u vchodu. Příjde milý pán v bílém plášti a jemně, byť nesmlouvavě, tě odvede k tvému stolku. Je to rozumné, protože zvlášť fastfood je díky své rozlehlostí a přeplněností učiněný blázinec.

Chinesse buffet = u číňanů zaplať 7 dolarů a cpi se čím chceš a jak dlouho chceš. A jestli to potřebuješ přihřát, šoupni si to na wok pánev. U nás tento způsob v osmdesátých letech nesměle propagovali Bob a Bobek v jednom dílu večerníčku, ale Češi na tuto mezeru na trhu nezareagovali včas. Jako obvykle.

Botomless refill = Příjemný zvyk v místních restauracích: zaplať za nealko jednorázovou taxu a jakmile dopiješ, okamžitě se někdo objeví a prázdnou sklenku vymění za plnou.

Is that OK? = Máte jednoho číšníka, který se obvykle představí, stará se o tvoje blaho, dvakráť tě přimějě změnit objednávku na místní specialitu (tj. čeho mají hodně), šestkrát se zeptá, je-li vše OK a co nejrychleji a sám přinese účet. Číšníci tady nejsou nijak extra placení, aby bylo jasno.
Tip = není rada bližnímu, nýbrž spropitné. Většinou se platí kartou a to i v bufáči na pumpě. Do kolonky "Tip" máš vyznačit výši zpropitného. Je to psychologicky účinné a číšník většinou svých 10% dostane.

Ubrousek = se dává na kolena, protože vyčistit stůl je snadnější než naštvaného hosta.

Alkoholic beverage = jest možno od jednadvaceti a do cca 36 let se podávjí jen oproti dokladu totožnosti. Ale pozor, v Utahu tvoří mormoni cca 70% obyvatelstva a mají zakázáno pít alkohol, čaj a kávu. God Bless Coca-Cola.

Americká limonáda = soda s příšerně sladkým jahodovým sirupem. Po dvou refilech se krásně odčurává.

A o outletech a shoppingu zase jindy.

Žádné komentáře: