pondělí 14. ledna 2008

Mormons - The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints

Jak v kostce charakterizovat mormonskou víru a její základ, restoraci? Kristova Církev vznikla, aby vrátila na zemi původní učení Ježíše Krista, jež se v tradičních církvích ztratilo následkem odpadlictví a dezinterpretací po zavraždění apoštolů. Církev založil v Ilinois John Smith na základě svých vidění a také zkompiloval páté evangelium, Knihu mormonů.


Johna Smithe potkal osud většiny novátorů (či heretiků, to nechám na uvážení čtenáře). Byl zavražděn v červnu 1844 a církev převzal Brigham Young, jenž vedl exodus pionýrů 1000 mil přes neobydlenou prérii do údolí Solného jezera. Brigham Young si údolí prohlédl ze svého vozu a oznámil: "Toto je to správné místo," podobně jako jistý praotec Čech o tisíc let dříve.
Dnes má církev 11 milionů stoupenců po celém světě. Více na http://www.mormons.org


Vzhledem k množství předsudků a nesmyslů, které o mormonech putují od časů Karla Maye, jsem prohlídku vzal s povděkem, ale ... prezentace byla pro mě, cynického evropana, až moc prvoplánová. Byť je americká potřeba nedělat věci zbytečně složité, potřeba doslovnosti, pravidel a nepřehlédnutelnosti logická, aby toto různorodé společenství mohlo fungovat.


Většina ilustrativního umění v kongresovém centru mi holt po technické stránce hodně zaváněla socialistickým realismem případně barvotiskovými běsy naší lidové zbožnosti. Po pár obrazech člověk lépe chápe striktní zákaz zpodobňování boha např. u judaismu




Pionýrské počátky této církve, jako stavba chrámu, jsou dokumentovány dobovými fotografiemi. Vlastně je to svérázná analogie evropského románského malířství ? Podivuhodné.




Kongresové centrum mormonů je obrovské, jen sál pojme 21.000 lidí, včetně sboru a hudebníků. Když si ten nával představím v praxi, tak mi tento vodopád za oknem připadá jako nutný relaxační koutek pro introvertnější návštěvníky.





Posted by Picasa

Žádné komentáře: